М’ясні тюфтельки Карлсона

“Карлсон раптом перестав ходити по кімнаті. Він завмер на місці й став принюхуватися, наче шукач.” М’ясні тюфтелі, – сказав він. – Обожнюю соковиті смачні тюфтелі! “Вони пахли так чудово і були такі підсмажені, рум’яні – словом, такі, якими й повинні бути хороші м’ясні тефтелі!” Напевно, багато хто пам’ятає цей уривок з чудової дитячої книги “Малюк і Карлсон” шведської письменниці Астрід Ліндгрен. М’ясні тюфтельки можна воістину назвати національною шведською стравою. Нащадки вікінгів вимовляють її назву так – котбулар. Спробуйте приготувати справжні м’ясні тюфтельки за рецептом, який схвалив би навіть Карлсон!
Інгредієнти:
Тюфтельки:
- Яловичий фарш 400 грамів
- Яйце куряче 1 штука
- Цибуля ріпчаста 1/2 штуки
- Кисле молоко 1/2 склянки
- Панірувальні сухарі 1/2 склянки
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
Підлива:
- Вершки 30% 1 стакан
- М’ясний бульйон 3/4 склянки
- Цибуля ріпчаста 1 штука
- Борошно пшеничне 350 грамів
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Масло вершкове 1 столова ложка
Приготування:
- Спочатку готуємо м’ясні тюфтельки. Для цього дрібно поріжте цибулю і підсмажте її на рослинній олії до золотистого кольору.
- Змішайте фарш і цибулю, додайте кисле молоко, сіль і перець. Злегка зволоженими руками зліпити з фаршу кульки розміром з м’ячик для пінг-понгу.
- Викладіть на деко і запікайте протягом 20 хвилин при температурі 200 градусів. Шведські котбулар можна їсти й так, а можна полити коричневим соусом.
- Підливу робимо так: підсмажуємо дрібно порізану цибулю, окремо на сковорідці розтоплюємо вершкове масло і підсмажуємо борошно до коричневого кольору. У невеликій каструльці доводимо до кипіння вершки, тонким струменем вливаємо в них м’ясний бульйон (натуральний, але можна і з м’ясного кубика). Кладемо в суміш цибулю, сіль і перець за смаком. Помішуючи, додаємо підсмажену муку.
- Нехай соус прокипить 2-3 хвилини. Потім знімайте з вогню, дайте настоятися 5 хвилин і все – можна поливати соусом тюфтельки!
Смачного!