Короп в духовці

Готуємо коропа, запеченого в духовці цілим. Рецепт цієї рибної страви — простий, а продукти — цілком доступні. Пропоную запекти коропа під цибулею, помідорами, сметаною і сиром. Вийде дуже смачно — обіцяю!
Не можна сказати, що короп — ідеальна для поїдання риба. По-перше, в ній дуже багато кісток, тому подібне блюдо я б не рекомендувала для святкового столу. По-друге, у цієї риби завжди присутній характерний запах, болотистий. Ми постараємося його позбутися за допомогою приправи, гірчиці й лимонного соку.
Для запікання в духовці вибирайте рибу більшу — вагою не менше 1 кілограма. Я завжди купую живих коропів, після чого відразу кладу рибу в морозилку.
Кількість ріпчастої цибулі, як і томатів, можна змінювати. До речі, в готовому вигляді цибулька виходить хрусткою і нагадує мариновану.
Інгредієнти:
- Короп 1 штука
- Помідор 3 штуки
- Цибуля ріпчаста 1 штука
- Сметана 4 столові ложки
- Сир Мармуровий (можна російський, голландський) 100 грамів
- Лимонний сік 2 столові ложки
- Приправа для риби 1 столова ложка
- Гірчиця столова 1 столова ложка
- Петрушка 2 гілочки
- Кухонна сіль 1 щіпка
- Перець чорний мелений 1 щіпка
Приготування:
- Перш за все зробимо маринад для коропа, завдяки якому готова рибка вийде не тільки ароматною, але і піде характерний болотний запах. У невеликій мисці або піалі змішуємо 2 столові ложки лимонного соку, по 1 столовій ложці гірчиці й вашої улюбленої приправи для риби. Крім того, в залежності від складу приправи й ваших смакових уподобань додатково можна посолити й поперчити маринад.
- Просто перемішуємо все і поки залишимо на столі. До речі, спробуйте, що вийшло — по солі маринад повинен бути злегка пересолений. І кислота лимонного соку повинна чітко відчуватися.
- З коропа (у мене вагою рівно 1 кілограм) зчищаю луску — набираю половину раковини холодної води й прямо в ній чищу рибу ножем. Якщо робити це в воді, луска не розлітається в сторони.
- Потім розрізаємо рибину вздовж хребта і розкриваємо, як книгу. Голову теж розрізаємо, тільки дуже акуратно, щоб не порізатися.
- З голови видаляємо зябра (найзручніше кухонними ножицями), а з тушки — нутрощі. Ретельно промиваємо коропа під холодною проточною водою, а потім обсушуємо паперовими серветками або рушниками.
- Перекладаємо тушку на деко, застелене пергаментним папером, шкірою вниз. Ретельно натираємо маринадом з обох сторін. Залишки маринаду наливаємо прямо поверх м’яса і в черевце — нехай лежить і просочується ароматами.
- Тим часом чистимо і нарізаємо тонко велику цибулину. Можна кільцями або півкільцями: головне — тонко.
- Три досить великих помідорів миємо, обсушуємо й ріжемо кружальцями (не дуже тонко).
- Розкладаємо подрібнену цибулю поверх риби.
- Для рівномірного розподілу перекладаємо сметану (4 столові ложки, можна більше) в пакетик і відрізаємо кутик. Наносимо сіточку з половини всієї сметани на цибулю.
- Посипаємо половиною тертого сиру (всього потрібно 100 грамів).
- Укладаємо кружечки помідорів.
- Знову наносимо половину сметани.
- І посипаємо сиром, що залишився.
- Готуємо коропа в заздалегідь прогрітій до 180 градусів духовці близько 60-70 хвилин. Я готую в газовій духовці на нижньому нагріванні, а ви завжди орієнтуйтеся на особливості своєї помічниці. Наприклад, при одночасному нижньому і верхньому нагріванні короп приготується набагато швидше.
- Перед подачею прикрашаємо апетитного коропа під овочами, сметаною і листочками свіжої петрушки.
Смачного!
Тримайте ще цікавий рецепт: Котлети з коропа з кропом і шпиком